Az Embert vagy a Szakmát keresed?

Szerző: | HR blog | 0 hozzászólás

Amikor egy új munkatársat keresel, felmerül a kérdés mennyi tudással, tapasztalattal rendelkezzen az új ember akire szükséged van.

A meghatározó hiba amivel találkozunk, hogy a tökéletesre lenne szükség. El kell, hogy keserítselek, nincs tökéletes tudással rendelkező munkatárs. Nem létezik, fizethetsz bármennyit, kereshetsz bármeddig, nem fogod megtalálni. Miért? Mert az csak a fejedben létezik.

Amikor a mindent tudó istenséget keresed, akkor csalódni fogsz és csak délibábokat kergetsz.

Miért tanítjuk mégis azt, hogy kell egy ideális kép?

Mert tudnod kell kire vársz, de azzal is tisztában kell lenned, hogy őt csak megközelíteni tudod, soha nem találod meg, mert vagy a haja színe lesz más, vagy a tudásából fog hiányozni valamilyen összetevő.

Ezért kicsit másképpen kell keresned a leendő munkatársaidat.

Szükséged lesz egy ellenőrző listára, amit akkor kell elkezdened megcsinálni amikor eldöntötted, hogy kell egy új munkatárs. Ez az első lépés amit készíts el.

Ezt az ellenőrző listát bárminek hívhatod. Mi Munkatárs Specifikációnak nevezzük. „MS-1”

Munkatárs specifikáció elkészítése

Első lépés a munkakör feladatinak összeírása. Ha van jó munkaköri leírásod, akkor ezzel gyorsan fogsz végezni, de nem teljesen a munkaköri leírásra lesz szükséged. Csak abból emeld ki a legfontosabb feladatokat. Az interjún úgysem kell belemenned apró részletekig a feladatokba. Az öt legfontosabb bőven elég lesz.

Második lépésben gondold végig milyen végzettség és tapasztalatok szükségesek a munkakör betöltéséhez. Ne kérj olyat, ne legyen olyan elvárásod amire nem lesz szükség. Divatos dolog diplomát kérni és nyelvismeretet. Hallottam olyat, hogy „ettől komolyabbnak tűnik a hirdetés és a cégem”. Hát szerintem ez nettó baromság. Azt kérd amire valóban szükség van a munkavégzéshez.

Olyat csinálhatsz és felírhatsz, hogy jó lenne ha lenne, mert akkor… De ne ezt emeld ki a hirdetésben és az interjún.

Eddig összefoglaltam azt, hogy a „szakmát” hogyan keresd, de nem ez volt a kezdő felvetésem a címben, hanem hogy a szakma, vagy az ember fontosabb.

A Szakmai szempontok figyelése

Kérlek, gondold végig magadban, akár le is írhatod, hogy eddig mire figyeltél jobban. Fontosabb volt a szakmai tudás vagy inkább az emberrel törődtél?

 • Részletesen elolvastad és elemezted az önéletrajzát?
 • Az interjún miről beszélteteket többet? A szakmai előéletéről, tapasztalatairól?
 • Hamar megtaláltátok a közös szakmai hangot?
 • Tudtatok a szakma nehézségeiről, szépségeiről beszélni?
 • Egymásra találtatok?

Ha igen, akkor te a Szakmát helyezed előtérbe a többit a benyomások alapján döntöd el. Nem vagy egyedül, nagyon sokan így csinálják.

Az ember

De a teljes képben ott van az ember is. Sokan az első benyomás alapján ítélnek. Az első benyomás mindig is ott lesz a fejedben. A kérdés mi a második és harmadik benyomásod és melyik lesz a döntő. Az első alapján döntesz és elutasítod és máris tudod nem vele akarok dolgozni, vagy netán adsz további esélyt. Esetleg az első benyomás alapján meghoztad az igen döntést? Ezután bármi jel jöhet, figyelmen kívül hagyod?

Kell az első benyomás, de ez a felszín, a helyzet az, hogy a felszín alatt van a lényeg. Az első benyomás azt mutatja amit a személy mutatni akar magáról. Egy szép ruha, egy kifényesített cipő, egy csillogó ékszer, nem mutatja meg a személyt Önmagát. A belső gondolatait, szándékait.

A pályázók többsége készül az interjúra.

Elolvassa az interneten mit kell az önéletrajzába írni, hogyan építse fel azt, hogy divatos/trendi legyen. Megtanítják mit szabd és mit nem. Hogyan viselkedjen, mit mutasson.

„100 kérdés amit interjún feltettek és mit válaszolj rá” és társkiadványai igen olvasottak a pályázók között. Mondhatjuk ez természetes és nem is elítélendő, ha valaki meg szeretne szerezni egy munkát.

Neked aki interjúztat azonban mélyebbre kell látnod.

A felszín alatti embert kell megismerned.

Mit gondol valójában, milyen céljai vannak, amiket el akar érni. Mik a belső motivációi amiért hajlandó tenni és küzdeni. Vajon kellően kitartó és egy nehéz helyzetben is melletted maradna, vagy saját érdekeit figyelné és cserben hagyna?

Ezek a kulcs kérdések. Ezek határozzák meg céged eredményeit, válaszait a nehéz helyzetekre. Elbuktok, vagy talpon maradtok? Nem csak pénz és tartalékok kérdése, hanem a körülötted levő munkatársak belső motivációinak, személyiségének, szándékainak a kérdése.

Amikor valakit felveszel ezeket is fontos mérlegelned.

Akkor 50 – 50%, vagy talán mégsem?

Azt gondolom fontos a szakmai tudás, vannak területek ahol elengedhetetlen egy szakmai végzettség és gyakorlati tapasztalat. Viszont azt is gondolom, hogy a szakmai tapasztalat fejleszthető. Ha van a cégedben képzési stratégia és vannak olyan emberek akik képesek és hajlandóak szakmai ismereteiket megosztani másokkal is, akkor azt ki kell használni.

Én mindig nagyobb figyelmet fordítanék és fordítok is az emberre és a szakma nálam a második döntési szempont. 30-40-50-60 éves emberek személyisége sokkal nehezebben formálható, változtatható. Kihagytam a 20-on éveseket igen, mert náluk a szakmai fejlődés szakasza van, ezért nem beszélhetünk mély tapasztalatokról. Nekik a szakmai ismeretek megszerzése mellett a személyiségük is könnyebben formálható.

Az embert keresd és ne a szakmát!

 

Mit gondolj végig és írj le amikor elkészíted kiválasztási folyamataid?

Fontos! Ne csak a fejedben legyen. Írd le egy papírra. Ha leírod sokkal jobban össze tudod szedni kire lesz szükséged.

Ne tömegben gondolkodj! Hozz létre egy Puskás Kriszti, vagy Székely Gábor személyiséget. Fiktív személy legyen és munkakörönként eltérő. Minden munkakörre alkosd meg.

Ne legyen azonos nevű munkatársad, se olyan, aki már volt, mert az félreviheti a gondolkodásod. Ezt a személyt fogod keresni, neki fogod a hirdetésedet, az interjú forgatókönyvedet megírni. Neki határozod meg a fizetési elképzelésedet. Vele szeretnél sokáig dolgozni!

 1. Határozd meg a célszemélyedet (Avatar)
 2. Írd le a legfontosabb feladatokat
 3. Az (1) és (2) pont alapján írd meg a hirdetést
 4. Készíts interjú forgatókönyvet. (Mit mondasz, mit kérdezel)
 5. Gyorsan dönts
 6. Ne hagyd ki az új munkatárs Beillesztés lépéseit!

Tipp: Készítsd el „Puskás Kriszti, vagy Székely Gábor önéletrajzát”. Ezután elkezdheted behívni a pályázókat. Ha becsületesen végigcsinálod amit leírtam, jól fókuszált sikeres kiválasztási projekted lesz.

Szerző: Bánkuti József

Sok időt töltöttem azzal, hogy beszélgettem Vezetőkkel és Munkatársakkal a céljaikról, elvárásaikról egymás felé. Az írások, amit itt olvasol, ezeknek a tapasztalatoknak az összefoglalása. Ismerd meg,  gyakorlatban már bizonyított módszereinket!

Siker Orientál Vezetési módszertan. Ezt tanulhatod meg nálunk.

 

Olvasd el további írásainkat is

Mire van szüksége munkatársaidnak

Mire van szüksége munkatársaidnak

Egy hónapja a kialakult helyzet miatt home officra kényszerültek a munkavállalók, és a cégvezetőknek nagyon gyorsan át kellett szerveznie a munkafolyamatokat, átalakítani területeket. A cégek bizonyos szegmenseinek toborzása csaknem teljesen leállt. A home office-től...

bővebben
A válságkezelés lépései 2020

A válságkezelés lépései 2020

Kemény helyzetben találtuk magunkat cégvezetőként.   Derült égből jött egy váratlan helyzet, amire nem készült fel senki, nem lehetett előre számítani rá, nem voltak gazdasági előjelei. Most azonnal lépni kell, ezt mindenki érzi, de az is látszik, hogy nem jó...

bővebben

Kiktől fogsz tanulni ha velünk tartasz?

Szabó Éva - HR & Életvezetési tanácsadó

Tanácsadói Szakmai pályafutásom 2000-ben kezdődött. Értékesítőként majd értékesítési vezetőként dolgoztam, szakmai képzésekre jártam. A következő lépés a HR terület volt. Megismerve, kipróbálva különböző kiválasztási módszereket, kialakítottam egy olyan módszertant, ami kiállta az idők próbáját. A megváltozott körülmények ellenére is kiválóan működik.

Folyamatosan képzem magam, számos önismereti és energetikai képzéssel egészítettem ki meglevő tudásom, hogy segíthessek a hozzám fordulóknak. 

Bánkuti József - Cégfejlesztő & Tréner

29 éves vállalkozói múlt tapasztalatával felvértezve segítem partnereimet, hogy hatékonyabban tudjanak működni, megértsék a vállalkozásukban zajló folyamatokat és válaszokat tudjanak adni a jelen kihívásara.

Értékesítőnek tartom magam a mai napig, talán annyi változott hogy termékek helyett, inkább gondolatokat adok el. Hiszek abban, hogy a vezetőknek is így kell tekinteni a munkatársakkal való kapcsolatukra. Hiszem, hogy a Tisztelet, a Bizalom és a Kommunikáció amire építkezni lehet.

A mi Hitvallásunk:

Hiszünk abban, hogy mindig lehet valamit tenni! De nem hiszünk a csodákban. A tudásban, a tudatos, kitartó és következetes munkában hiszünk.

Biztosak vagyunk abban, hogy a cégek megérdemlik a jó munkaerőt és abban is, hogy a munkavállalók megérdemlik a jó munkahelyeket. Ennek az összehangolásán dolgozunk elszántan.

Ingyenesen elérhető képzések

A sikeres vezető 10 pontja (ellenőrző lista)

A vezetés esszenciája. 10 pont, hogy mit kell rendben tartanod vezetőként ahhoz, hogy növekvő csapatod, elégedett, motivált munkatársaid és folyamatosan növekvő nyereséged legyen. Foglalkozz azzal, ami a leghamarabb hozza az eredményeket.

13 végzetes hiba, ami romba dönti vállalkozásod

Mik azok a hibák, amit a vezetők elkövetnek munkatársaik vezetésében. Hogyan kerülheted el ezeket. Egy oylan könyv összefoglalőját kapod meg ebben a képzési anyagban, amelyt 15 éve olvastam előszőr, és talán ma aktuálisabb mint valaha.

Munkatárs kiválasztás - 5 tipp hogyan csináld

Nem könnyű ma munkatársakat felvenni. Kevés a pályázó, akik vannak, irreális fizetési igényeket támasztanak. A régi módszerek nem múködnek, meg kell változtatnod toborzási rendszeredet. Arról írtunk neked, hogy ezt hogyan valósítsd meg.

A problémák valós forrása (videó)

Ez a tartalom hamarosan elérhetővé válik, de még dolgoznunk kell rajta egy kicsit.

Annyi zűrzavar van egy vezető életében, hogy nem győzi kapkodni a fejét.

A zűrzavar megértésében és megállításában szeretnénk segíteni a videóban.

Nézz vissza, készítjük

13 végzetes hiba ami romba dönti vállalkozásod

13 végzetes hiba ami romba dönti vállalkozásod

Ez a díjmentes képzési anyag, hasznos nézőpontokat mutat meg neked, azért hogy ne kövesd el a végzetes hibákat.

Töltsd le és alkalmazd!

GDPR Checkbox

You have Successfully Subscribed!

Online Vezetői Workshop (díjmentes)

Online Vezetői Workshop (díjmentes)

Ez a díjmentes workshop, hasznos nézőpontokat mutat meg neked, munkatársaiddal és céged hatékonyságával kapcsolatban.

GDPR Checkbox

Sikeres jelentkezés! Küldjük az információkat.

Webinárium jelentkezés (ingyenes)

Webinárium jelentkezés (ingyenes)

Hozzájárulás

Sikeresen elküldve!

Webinárium jelentkezés (ingyenes)

Webinárium jelentkezés (ingyenes)

Sikeresen elküldve!