Empátia a Vezetői siker halála?

Szerző: | Vezetői blog

Az emberek többségéről elmondható, úgy “lettünk kondicionálva”, hogy támogassuk az elesetteket, a segítségre szorulókat.

Ez nagyon helyes, viszont ittt jön egy DE.

Azt gondolom ez nem minden esetben igaz, vagy helyes nem tudom, de van egy helyzet amikor el kell felejtened ezt az elvárást amit veled szemben támaszt a társadalom.

Mikor jön/jött el ez a helyzet?

Abban a pillanatban amikor elkezdtél vezetőként dolgozni.

El kell döntened Sikeres vezető akarsz lenni, vagy empatikus ember. Tudom keményen hangzik, az elmúlt 20x év tapasztalata mondatja ezt velem. Azért tévedés ne essen, szeretem az embereket, szeretek segíteni nekik, szeretem, ha jóra fordulnak a dolgok. de ez nem erről szól.

Arról szól, hogy ha van egy munkatársad, aki folyamatosan elmondja milyen problémái vannak, milyen nehézségekkel néz szembe, és neki milyen nehéz.

A probléma ott van, amikor ezzel bizonyítja, hogy Ő miért nem végezte el a feladatait, miért hibázott, miért nem érte el a célokat, miért kellett az Ő munkáját másoknak elvégezni. (Kérlek, helyettesítsd be azt amit te rendszeresen hallgatsz.)

Ebben az esetben mit teszel?

Elfogadod, hétről-hétre a kifogásokat?

Ha így teszel, ezzel folyamatosan támogatod azokat, akik munka helyett a kifogások gyártásában jeleskednek.

Én megfigyeltem egy dolgot ezzel kapcsolatban. Leültem és ötleteket adtam mit lehetne csinálni. érdekes módon mindig eggyel több kifogást kaptam, mint amennyi megoldási ötletem felmerült. (egy idő után fárasztóvá vált)

És aztán egyszer csak áttörést értem el! Felfedeztem egy összefüggést a termelési eredmények és a kifogások száma között!

Fordított összefüggésben vannak.

Akik dolgoznak eredményeket hoznak, érdekes módon nem siránkoznak, hogy milyen nehéz…

Akik siránkoznak, azoknak pedig az értékelhető eredményei nagyon alacsony tartományban találhatók.

Nem kell elhinned nekem ezt a tételt. Próbáld ki. Mérd objektíven az eredményeket és meglátod saját magad is.

Hogy jön ide az empátia? Ha magas az empátiád és elnézed a nem termelést, ezzel a problémák növekedését okozod a saját cégednek.

Ha határozott vagy és azt mondod “Nem érdekel, kérem az eredményeket!” azt fogod tapasztalni, hogy csökken a felmerülő nehézségek száma.

Mit kell tenned vezetőként?

 1. Mindenkinek el kell mondanod mit vársz el tőle
 2. Segítséget kell adnod, tudást, hogy elvégezhesse a feladatait
 3. Mérned kell az eredményeket
 4. Megkövetelni mindenkitől, a produktív munkavégzést
 5. Dicsérni a jókat és büntetni a rosszakat.

Mindezt nem érzelmi alapon, hanem a számok alapján.

Egy dologról még érdemes többet beszélni

Ez pedig nem más, mit az értékesítésben nagyon jól ismert dolog.

Kifogásról van szó, vagy pedig egy körülményről.

Kezdjük a kifogással

Fent már írtam erről, de azért nézzük meg.

Az értékesítésben akkor hangzik el egy vevő részéről, ha valaki nem akar valamit, de ezt nem akarja, vagy nem meri a másik szemébe mondani. Ilyenkor kifogásokat fog gyártani. Jól hangzó, hihető és ha rutinos akkor nehezen kezelhető kifogásokat.

Tehát az értékesítésben vannak kifogások, és a munkatársaid is gyártanak kifogásokat arra, hogy mit miért nem csináltak meg és mit miért nem szeretnének megcsinálni.

Ha ezeket a kifogásokat elfogadod, akkor az az eredmény rovására fog menni. Értékesítőként kevesebbet fogsz eladni, vezetőként pedig nem leszel olyan sikeres, mint amilyen lehetnél.

A kifogások elfogadása és elutasításának kezelése több összetevőtől függ. A két legfontosabb, az empátia pont és egy úgynevezett helyes megítélés pont helyzete. Persze a tapasztalat is segít, de ez a két pont meghatározza az alap hangoltságot, szándékot.

A körülmények?

Ezek valós dolgok, olyanok, amiket nem tud átlépni, nem tud megoldani a munkatárs. Hiába vársz el tőle hatékony munkát, ha nem biztosítod hozzá az eszközöket.

Milyen eszközöket?

Kezdjük az informatikai háttérrel. Ma már szinte mindent felhőben kezelünk, ezért elengedhetetlen a gyors belső hálózat és a gyors internet, kellő sávszélességgel.

Ha nálatok kliens gépeken fut minden alkalmazás? Meg kel vizsgálnod, vajon ez nem hátráltatja-e a közös csapat munkát. Az információ áramlását.

Egy vállalkozás sikerességét meghatározza a kommunikáció sebessége és minősége.

Logisztikai problémák. Nem időben érkeznek az alapanyagok. Nem jól vannak megszervezve a munka folyamatok. Elhelyezkedésből eredő problémák, túl messzire kell akár csak a telephelyen belül átrakni a félkész termékeket.

Tudás hiány. Ha valakinek nem adtad meg a munka végzéséhez szükséges tudást, akkor nem várhatod el tőle a hatékony, probléma menets munkavégzést. Vizsgáld meg, van tudása? Ha nincs, mert nem kapta meg, akkor ezt is kezeld egy körülményként.

Ezen kívül is lehetnek körülmények, de a legtöbb esetben azt tapasztalom, hogy mindig több a kifogás, mint a valós és nem kezelhető körülmény.

Ha egy körülményt nem ismersz fel, és nem jól kezeled, akkor az fent fog állni akkor is, ha új munkatársat szerződtetsz a területre. Azaz nem fog változni semmi.

Ha vezetőként egy körülmény ellenére csak azt hajtogatod: „Nem érdekel, old meg, az eredményt akarom!”, akkor a munkatársad motivációja csökkenni fog, és előbb, vagy utóbb, de el fog hagyni téged.

Milyen tehát egy jó vezető?

Nem túl magas empátiával rendelkezik, de képes arra, hogy különbségeket tegyen A és B helyzetek között.

Kell, hogy meglegyen a képessége arra, hogy a fennálló helyzetet kielemezze. Objektíven nézzen rá a dolgokra, és az adatok alapján gyors döntést hozzon.

Hogy ezt megvalósítsa, nem egy általa elképzelt álomvilágban kell élnie, ismernie kell a megvizsgált terület standardjait, a munkatársak és a vállalkozás lehetőségeit.

Következetes, vannak célja, gyorsan kezeli a körülményeket és elutasítja a kifogásokat.

Veled, hogy áll a helyzet?

 • Időben lépsz egy kényesebb témában is?
 • Elnézed a kifogásokat, még akkor is ha tudod, hogy nem igazak?
 • A „nem-termelőket” időben kiveszed a csapatból?
 • Világos célokat állítottál fel?
 • Inkább hátrébb húzódsz, csak ne legyen konfliktus?
 • …….

Nyitottként hagyom a kérdéseket. Elemezd vezetői megoldásaidat, első lépésként figyelj önmagad reakcióira. Ha úgy érzed engedékeny vagy, keményíts egy kicsit, majd vizsgáld meg milyen hatást értél el.

Online Vezetői Workshop [díjmentes]

Hogyan növelheted vállalkozásod hatékonyságát, munkatársaid elégedettségét? Megismersz egy komplett rendszert, ami lépésről lépésre segíti vezetői munkádat. Amiről biztosan beszélni fogunk: Új munkatársak Beillesztése,  Hatékonyság növelés; Munkatársak képzése; Munkatársak típusai; Gyors munkatárs felvétel és Meglévő munkatársak megtartása.

Időpont: 2019.12.27 (péntek) 13:00 (60 perc)

További bejegyzések

Miért a legjobbakra van szükséged?

Mert háború van! A munkatársak megszerzésért folyik a harc! Egyre nehezebb megtartani a munkatársakat és egyre nehezebb újakat toborozni. Képzeld el azt, hogy egy sport csapat menedzsere vagy. A legjobbak sokba kerülnek, a gyengékkel nem lehet megnyerni a meccseket. A...

Empátia a Vezetői siker halála?

Az emberek többségéről elmondható, úgy "lettünk kondicionálva", hogy támogassuk az elesetteket, a segítségre szorulókat. Ez nagyon helyes, viszont ittt jön egy DE. Azt gondolom ez nem minden esetben igaz, vagy helyes nem tudom, de van egy helyzet amikor el kell...

Számháború I.

Számháború A fizetések terén is nagy számháború dúl a munkaadók és a munkavállalók között. Vannak olyan területek, ahol irreális elvárások, kifizethetetlen követelések vannak. Ebben a cikkben viszont most nem erről szeretnék írni. Ugyan, amiről szó lesz az alapját...

Munkatárs beillesztés (Onboarding)

A 70-es évek óta ismert fogalom a menedzsmentben a onboarding. Ennek ellenére a mai napig a cégek nagy része nem használja. Pedig nagyon nagy szerepe van egy új munkatárs megtartásában. Elképesztő, hogy mégis a fejüket ingatják a vezetők amikor erre rákérdezek. Ne...

Az Embert vagy a Szakmát keresed?

Amikor egy új munkatársat keresel, felmerül a kérdés mennyi tudással, tapasztalattal rendelkezzen az új ember akire szükséged van. A meghatározó hiba amivel találkozunk, hogy a tökéletesre lenne szükség. El kell, hogy keserítselek, nincs tökéletes tudással rendelkező...

2020 HR tendenciái amit nem szabad kihagyni

A világ vezető HR szakemberei minden évben előrejelzik azon trendek listáját, amelyek befolyásolják a munkát. Idén is összeállították a 7 HR trend listáját, amelyeket figyelembe kell vennie a munkaerő hatékony irányítása érdekében. Ezek a trendek számos olyan tényezőn...

Az elköteleződés a kiválasztással kezdődik

Hol is kezdődik az elköteleződés építése? Az alkalmazottak elkötelezettsége közvetlenül a felvételi folyamattól kezdődik. Munkatársakat, vagy embereket keresel, hogy dolgozzanak egy csapat és a szervezet egésze részeként. Hiszünk a munkatársak keresésének...

A válságkezelés lépései 2020

Kemény helyzetben találtuk magunkat cégvezetőként.   Derült égből jött egy váratlan helyzet, amire nem készült fel senki, nem lehetett előre számítani rá, nem voltak gazdasági előjelei. Most azonnal lépni kell, ezt mindenki érzi, de az is látszik, hogy nem jó...
13 végzetes hiba ami romba dönti vállalkozásod

13 végzetes hiba ami romba dönti vállalkozásod

Ez a díjmentes képzési anyag, hasznos nézőpontokat mutat meg neked, azért hogy ne kövesd el a végzetes hibákat.

Töltsd le és alkalmazd!

GDPR Checkbox

You have Successfully Subscribed!

Online Vezetői Workshop (díjmentes)

Online Vezetői Workshop (díjmentes)

Ez a díjmentes workshop, hasznos nézőpontokat mutat meg neked, munkatársaiddal és céged hatékonyságával kapcsolatban.

GDPR Checkbox

Sikeres jelentkezés! Küldjük az információkat.

Webinárium jelentkezés (ingyenes)

Webinárium jelentkezés (ingyenes)

Hozzájárulás

Sikeresen elküldve!

Webinárium jelentkezés (ingyenes)

Webinárium jelentkezés (ingyenes)

Sikeresen elküldve!