Hogyan tudsz jó munkatársat találni személyes találkozó nélkül

HR blog

Hogyan tudsz jó munkatársat találni személyes találkozó nélkül?

A HR munkája is megváltozott. Személyes találkozón is elég nehéz néha kiszűrni az alkalmas munkatársakat, mit tehetünk most a videóinterjú keretei között?
Mi már nagyon régen átálltunk a videóinterjúra. A zoom-os felületet választottunk, amit eddig nem sokan használtak, ma már leginkább a Home Office kapcsán elég sokan arra álltak át.

 

Nos nézzük a munkatárs-kiválasztási lépéseket

Ami nem változott

Szükséges egy jelölt követelmény és egy munkaköri leírás
A jelölt követelményt nagyon sokszor kihagyják, és ez nagy hiba. Pontosan meg kell fogalmazzuk kire is van szükségünk, a legapróbb részletekig. Nálunk ez 70 kérdésből áll. Soknak tűnik? Lehet, viszont csak ennek alapján fogunk tudni pontosan kire is van szükségünk! Bővebben erről a HR képzésen beszélünk!

Hirdetési szöveg

Ha a jelölt követelmény megvan, meg kell írnunk a hirdetési szöveget. Ezt a jelölt követelmény és a munkaköri leírás alapján írjuk meg! Bővebben erről is a HR képzésen beszélünk!

A hirdetési szöveg nagyon fontos! Milyen típusú munkatársat „vonzzunk” be a hirdetési szövegünkkel? Már halhattad tőlünk, hogy 3 típusú munkatárs létezik. Termelő, közepesen termelő és nem termelő.

Te melyik célcsoporttal szeretnél dolgozni?

Gondolom, most azt válaszolod, hát persze, hogy a termelő munkatársakkal.

Nagyszerű! Mind a három szegmensnek vannak kulcsszavai, amire ők reagálnak. Ha erről bővebben szeretnél tudni a HR képzéseinken erről is beszélünk itt tudsz tanulni ebben a témakörben.

A cél a termelő munkatársak megtalálása és kiszemezgetése. Megváltozott a munkaerő piac néhány területen ugyanis, a kialakult helyzet miatt, rengeteg cég nem tudta megtartani a munkatársait. Szóval sokkal több pályázóból tudsz válogatni, és megváltozott a motivációs tényező is!

Biztos, hogy Te is észrevetted, a válság előtt, néhány szakmában „fordítva ültek a lovon a pályázók”. Nos, ez most eléggé megváltozott.

Hol add fel a hirdetést

Ha megvan a hirdetési szöveged, meg kell nézni, hogy azokat a pályázókat hol lehet elérni, akikkel te szeretnél kapcsolatba kerülni milyen felületeken. Ez nem változott.

Iparáganként és pozíciónként változó, hol kell megjelenítened. Ami nálunk egy ökölszabály! Ha jó embert akarsz vezetői beosztásba felvenni, magas elvárásokkal vele szemben, akkor azt biztosan nem az ingyenes aprócska hirdetőknél fogod megtalálni.

Ha jó ember kell, akkor szánd rá a hirdetési költséget is. Különben csak álmokat kergetsz. Nem ezen a költségen kell spórolnod!

A videóinterjú

Semmivel sem másabb, mint a személyes találkozó, annyi, hogy nem személyesen ültök le beszélgetni, hanem egy online felületen. Sokan idegenkedtek eddig ettől, ma azonban a helyzet rákényszerít mindenkit.

Néhány pályázó azt mondta korábban, hogy jobban szereti a személyes találkozót, pont a személyes benyomások miatt. A videóinterjúnál is nagyon jól látszódnak az arc reakciók, sőt sokkal jobban kihozza az arcmimikákat, hiszen ilyenkor a pályázó arcára koncentrálunk, egyéb testbeszéd formákat nem látunk.

Az interjú

A videó interjúra is ugyanúgy kell készülnünk, mint a személyes interjúra.

Jól irányzott kérdésekkel, ugyanúgy ki tudjuk deríteni a fent említett 3 pályázó közül melyikkel van dolgunk. Termelő, nem termelő vagy közepesen termelő pályázóval van-e dolgunk.

Most az interjú kérdésekre nem szeretnék kitérni, szintén a HR képzésünk témája. Az első interjú egy ismerkedés, ne legyen több 40 percnél!

Az első interjú leginkább arra való, hogy az emberi oldalát lásd a pályázónak néhány jól irányzott kéréssel. Persze ahol elég egy interjú is, ott szakmai kérdéseket is tegyél bele a beszélgetésbe.

Ha tisztában vagy a 3 szegmens (termelő, nem termelő, közepesen termelő) pályázók kulcsszavaival, akkor az első interjún már van egy nagyon jó első benyomásod, ki az aki számításba jöhet az állás kapcsán.

Tudjuk, hogy vannak tanult pályázók is, akik felkészülnek az interjúra (elég sok tananyag van erről a neten) úgyhogy neked HR-esként még jobban felkészültnek kell legyél, hogy ezeket ki tudd szűrni!

Referencia

Referenciát mindenképpen kell kérni a pályázótól! Miért?

Több oka is van:
Egyrészt látod a reakcióját. Itt derül ki valós-e az, amit addig elmondott. Ha azt mondja, nincs már meg a cég, nincs kontakt, a cég sem létezik stb. akkor biztos lehetsz benne, hogy az addig elhangzottak egy Andersen mesébe illő elmondások voltak.

A termelő pályázó pontosan tud számokat, adatokat adni, miből mennyit csinált meg, (hidd el minden területet lehet mérni, azt is amire azt mondják, hogy nem) ha erről bővebben szeretnél tudni, a szervezetfejlesztési anyagunkban találsz rá bőven leírást.

Képességek elemzése

Az interjú befejezése után, nem árt, ha van egy olyan eszköz a kezedben, amivel az interjún hallottakat, látottakat vagy alátámasztja a teszt, vagy teljesen eltér.

Mi egy személyi képesség elemző tesztet használunk 25 éve, amit meglévő munkatársaknál és pályázóknál is használunk. 10 fő személyiség jegyet vizsgál.

A teszt arra való, hogy meglásd milyen képességei vannak a pályázónak.

Mondok egy példát neked:
Egy értékesítési vezetőnek milyen képességekkel kell rendelkeznie, hogy a feladatát el tudja látni? ……
Nos ezt a pályázó személyiség tesztje pontosan meg mutatja neked! A tesztről, annak alkalmazásáról is találsz információkat weboldalunkon.

Gyorsan összefoglalva: ezekre a pontokra mindenképpenfigyelj az interjúztatás során. Olvasd el írásainkat, hasznos tippeket találsz HR, Cégfejlesztés és munkatársaid képzésének fontosságáról.

Jó módja az információ szerzésnek, ha feliratkozol egy díjmentes webináriumra, vagy valamelyik bevezető képzésünkre.

További HR-blog cikkek

Mire van szüksége munkatársaidnak

Mire van szüksége munkatársaidnak

Egy hónapja a kialakult helyzet miatt home officra kényszerültek a munkavállalók, és a cégvezetőknek nagyon gyorsan át kellett szerveznie a munkafolyamatokat, átalakítani területeket. A cégek bizonyos szegmenseinek toborzása csaknem teljesen leállt. A home office-től...

bővebben

Miért mennek el csillogó szemekkel a pályázók

Hogyan érjük el, hogy egy pályázó akarjon dolgozni, vágyjon a meghirdetett pozícióra. Alap szabály: Soha nem állítunk valótlanságot, soha nem mondjuk, hogy "ez egy könnyű munka" és nem akarjuk meggyőzni, hogy vállalja el a pozíciót. célokról beszélünk lehetőségeket...

bővebben

2020 HR tendenciái amit nem szabad kihagyni

A világ vezető HR szakemberei minden évben előrejelzik azon trendek listáját, amelyek befolyásolják a munkát. Idén is összeállították a 7 HR trend listáját, amelyeket figyelembe kell vennie a munkaerő hatékony irányítása érdekében. Ezek a trendek számos olyan tényezőn...

bővebben
Az Embert vagy a Szakmát keresed?

Az Embert vagy a Szakmát keresed?

Amikor egy új munkatársat keresel, felmerül a kérdés mennyi tudással, tapasztalattal rendelkezzen az új ember akire szükséged van. A meghatározó hiba amivel találkozunk, hogy a tökéletesre lenne szükség. El kell, hogy keserítselek, nincs tökéletes tudással rendelkező...

bővebben
Miért a legjobbakra van szükséged?

Miért a legjobbakra van szükséged?

Mert háború van! A munkatársak megszerzésért folyik a harc! Egyre nehezebb megtartani a munkatársakat és egyre nehezebb újakat toborozni. Képzeld el azt, hogy egy sport csapat menedzsere vagy. A legjobbak sokba kerülnek, a gyengékkel nem lehet megnyerni a meccseket. A...

bővebben
13 végzetes hiba ami romba dönti vállalkozásod

13 végzetes hiba ami romba dönti vállalkozásod

Ez a díjmentes képzési anyag, hasznos nézőpontokat mutat meg neked, azért hogy ne kövesd el a végzetes hibákat.

Töltsd le és alkalmazd!

GDPR Checkbox

You have Successfully Subscribed!

Online Vezetői Workshop (díjmentes)

Online Vezetői Workshop (díjmentes)

Ez a díjmentes workshop, hasznos nézőpontokat mutat meg neked, munkatársaiddal és céged hatékonyságával kapcsolatban.

GDPR Checkbox

Sikeres jelentkezés! Küldjük az információkat.

Webinárium jelentkezés (ingyenes)

Webinárium jelentkezés (ingyenes)

Hozzájárulás

Sikeresen elküldve!

Webinárium jelentkezés (ingyenes)

Webinárium jelentkezés (ingyenes)

Sikeresen elküldve!