Munkatárs beillesztés (Onboarding)

Szerző: | Vezetői blog

A 70-es évek óta ismert fogalom a menedzsmentben a onboarding. Ennek ellenére a mai napig a cégek nagy része nem használja. Pedig nagyon nagy szerepe van egy új munkatárs megtartásában. Elképesztő, hogy mégis a fejüket ingatják a vezetők amikor erre rákérdezek.

Ne várjunk el motivált munkát, amíg nem ismerik a szervezeti értékeket, fogalmuk nincs a szervezet elvárásairól a csapat tagjaival szemben, nem tudja mik azok a célkitűzések, amiért érdemes aktívabban dogozni. Nem tudja mire lehet büszke, mi az a küldetés amit teljesít.

A baj akkor van, amikor a cég vezetése sincs tisztában ezekkel a fogalmakkal, nem tartja szem előtt ezeket, vagy nem tartja fontosnak, csak valami hóbortnak, hókuszpókusznak ezeket a fogalmakat.

Pedig nem jól teszi.

Sokat beszélünk arról, hogy megváltozott a világ

És bizony ez így van. De az emberek is változnak. Más fontossági sorrendek vannak mint amik régebben voltak. (nemzedékek közötti különbségek) de erről majd egy másik cikkben. Ami biztos a fiatalok, már nem azokat az értékeket keresik, mint a régebbi időkben.

Kezdjük azzal, hogy a szervezeti szocializáció sem mindenhol ugyanaz. Egy új belépő, függetlenül az életkorától, vagy a megszerzett tapasztalataitól az új munkahelyére úgy lép be, hogy az adott cég elvárásait, narratíváit nem ismeri, nem is ismerheti.

Nincs két azonos verseny orientált szervezet. Nem beszélek most a közigazgatásról, vagy olyan szervezetekről, ahol megvan az ügyrend, de még itt is a közösség alakítja az elvárásokat a tagjaival szemben.

Ne hagyd magára

Az új belépőt ezért nem szabad magára hagyni. Nem fogja jól érezni magát, egy számára idegen világban. Nem egyformák az emberek – szerencsére – ezért mindenki máshogy fog reagálni. A csendesebb, visszahúzódó, nehezen barátkozó típusok nem fognak egykönnyen beilleszkedni, feloldódni.

Ehhez járul hozzá, ha hibáznak, még egy bélyeget is kap a csapattól, hogy na ez se ért semmihez, minek vették fel! Ilyen közegben, csak az elszántak maradnak.

Mi legyen az első lépés

Nevezz ki mellé egy mentort, aki segíti az első lépéseit. Megmutatja, elmondja a legfontosabb információkat a cég életéről és az elvárásokról.

Kicsit felkarolja, segít a beilleszkedésben. Bemutatja a leendő fő kapcsolatainak a cégen belül. Kezébe adja, és segíti az első képzési anyagokban történő haladásában.

A szó elszáll, az írás…

A cégről, a tervekről, célokról írásos képzési anyagot kell készíteni és lehetőséget adni az új belépőnek, hogy megtanulhassa őket. 2. lépésként pedig a konkrét munkájával kapcsolatos feladatok, elvárások, és a feladatok hatékony elvégzésének gyakorlati útmutatója.

A mentor segítségével ezeket az anyagokat lépésenként, elmélet és gyakorlat összehangolásával érdemes megtanítani.

Teher alatt nő a pálma…

Gondolom ez is ismerős. Nos azt gondolom igen, lehet ez a módszer, de nem fog csak egyes munkatársak esetén működni. A többség hamarabb fogja feladni, mint megerősödni. Ráadásul a cégben végzett munka minősége erősen csökkenni fog az akaratlan hibái miatt.

Profit veszünk fel, Ő tudja…

Lehet, de… Egyrészt egy profinak, akinek jó neve van a piacon, annak sokat kell fizetni. Másrészt egy “Profi” más cégnél ért el eredményt, itt még nem bizonyított. Ha azt ígéri, hozza magával az összes tudást, trükköt, ügyfél kapcsolatait és így tovább, akkor én elgondolkodnék, hogy amikor az én cégemből fog távozni, akkor vajon milyen üzleti titkaimat fogja szívfájdalom nélkül elvinni…?

Nem értem mit nem ért, elmondtam…

Egy régóta a rendszerben élő, dolgozó munkatárs által elhadart információ, nem elégséges információ. Már az iskolákban is arra szoktatják rá a gyerekeket, ha nem értenek valamit, akkor ne kérdezzenek, mert nincs idő a válaszokra. (sajnos ez személyes tapasztalat is) Mivel így nőnek fel az emberek, elfelejtenek kérdezni, vagy nem mernek, nehogy azt gondolja róluk valaki, hogy buták. Viszont, ha nem értette meg elsőre, akkor nem is fogja jól végezni a feladatait. Tehát nem jó megoldás csak a szóbeli tanítás.

Akkor hogyan érdemes?

Erről már írtam, az írásos képzési anyagok a leghatásosabbak. Ezt érdemes kiegészíteni szóbeli képzésekkel és emelkedő nehézségű gyakorlati feladatokkal kombinálva.

És még egy fontos információ! Mindenkinek van egy belépési pontja amit a tudás és tapasztalat szintje határoz meg. A mentornak ezt a belépési pontot kell meghatározni. Nem vezet sikerre, ha feltételezi, hogy ezt már biztosan tudja. Egy jó mentor, pár órás beszélgetés után pontosan feltérképezheti az új belépő ismereteit. Ezután lépésről lépésre pótolhatja a hiányosságokat és adagolhatja az új információkat.

Ha így zajlik a beillesztő képzés

Sokkal kevesebb töréssel és sokkal nagyobb hatékonysággal kerülnek be az új munkatársak a csapatba. A munkatársak megértve és egyetértve a cég céljaival, elkötelezettebben és hatékonyabban fogják munkájukat végezni.

Nem mindegy kik kerülnek be

Ahhoz, hogy ez a rendszer sikeresen működjön, persze onnan kell indulni, hogy akit felveszünk Ő miért akar nálunk dolgozni. Vannak-e céljai az életben, akar-e fejlődni, vannak-e sikerei a múltjában, amire/amikre büszkén gondol vissza.

A munka számára nyűg, ami az élet szükséges rossz velejárója, vagy tud lelkesedni. Tehát a toborzásnál a vállalkozás munkatárs-kiválasztási rendszerénél már eldől a hosszú távú sikeresség.

Nem mindegy kik foglalkoznak velük

A mentor szerepe is kulcs ebben a rendszerben.

Érdemes végiggondolni mi történik a rosszabb esetben. Bekerül egy új munkatárs. Motivációja magasan van, megtalálta azt, amit keresett, végig ment a kiválasztási folyamaton és nyert! Várakozva tekint a leendő munkahelyére, az új kollégákra. Szeretné bizonyítani, hogy jól döntöttek, amikor őrá esett a választás. Vannak azért félelmei is. Az első, hogy vajon jó döntést hozott-e. Azt kapja-e amit ígértek, milyenek lesznek a munkatársai, milyen a közösség.

Majd elmegy az első napján és hall egy csomó negatív információt. Szándékos? Nem feltétlenül szándékosan csinálják a munkatársak. De sajnos olyan világot élünk ahol az emberek zöme, így a munkatársak is negatív hírekkel vannak kondicionálva. Arra reagálnak és sajnos azt is adják tovább. Tehát elkezdik traktálni az új munkatársat, negatív hírekkel. Az ügyfelekről, a beszállítókról, a fejetlenségről, a főnökről stb. (természetesen, ez nem vonatkozik a Te cégedre, másoknál előfordul, túl gyakran)

Ezért az új munkatárs az első nap végére, még bizonytalanabbá válhat abban, hogy helyesen döntött-e. Ha az első héten még társul pár tudáshiányból fakadó, kellemetlenség, sikertelenség, akkor lehet hétvégén újra elkezd pályázatokat küldözgetni.

Tehát ne engedd negatív emberek közé. Ezért nagy hiba, amikor egy kilépett, felmondási idejét töltő munkatárs tanítja be az új kollégát. Gondold végig mit fog tenni, pozitív vagy negatív dolgokat mond. Ő vajon elégedett? Nem valószínű, hiszen elmegy. Biztos, hogy van oka annak amiért elhagyja a céget. Az egója azt fogja bizonyítani a környezetének, hogy jó döntést hozott, mert sok minden rosszul működik.

Milyen egy jó mentor

Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy ismeri, elfogadja és természetesen egyetért a cég céljaival.

De az is kell, hogy jók legyenek az eredményei a munkájában. Ismeri annak a területnek a feladatait, amelyiken a mentorállt dolgozni fog. Pozitív beállítottságú, megoldásokban gondolkodik és nem problémákban. A cégben sokan fordulnak hozzá ha problémájuk van. Elfogadják tanácsait, figyelnek a véleményére. Szívesen adjon információkat másoknak.

Figyelni kell arra is, hogy kapjon időt a mentorállásra. Ha túlterhelt, nincs semmire ideje, akkor nem tud megfelelően figyelni az új munkatársra.

Végezetül érdemes egy képzési ellenőrző listát készíteni, amin szerepelnek a képzés lépései, a tervezett ráfordítási időkkel.

Lehet, hogy így leírva, bonyolultnak tűnik, de nem az. Ha elkezded bevezetni, az első után látni fogod milyen hatékony ez a fajta beillesztési módszer. Sok minden szól még mellette, például a mentoroknak egy jó felkészítés későbbi vezetői feladatokra. Ha elkezded és elakadnál, keress bennünket és segítünk!

Szerző: Bánkuti József

Sok időt töltöttem azzal, hogy beszélgettem Vezetőkkel és Munkatársakkal a céljaikról, elvárásaikról egymás felé. Az írások, amit itt olvasol, ezeknek a tapasztalatoknak az összefoglalása. Ismerd meg,  gyakorlatban már bizonyított módszereinket!

Siker Orientál Vezetési módszertan. Ezt tanulhatod meg nálunk.

 

Olvasd el további írásainkat is

A válságkezelés lépései 2020

A válságkezelés lépései 2020

Kemény helyzetben találtuk magunkat cégvezetőként.   Derült égből jött egy váratlan helyzet, amire nem készült fel senki, nem lehetett előre számítani rá, nem voltak gazdasági előjelei. Most azonnal lépni kell, ezt mindenki érzi, de az is látszik, hogy nem jó...

bővebben

2020 HR tendenciái amit nem szabad kihagyni

A világ vezető HR szakemberei minden évben előrejelzik azon trendek listáját, amelyek befolyásolják a munkát. Idén is összeállították a 7 HR trend listáját, amelyeket figyelembe kell vennie a munkaerő hatékony irányítása érdekében. Ezek a trendek számos olyan tényezőn...

bővebben

Kiktől fogsz tanulni ha velünk tartasz?

Szabó Éva - HR & Életvezetési tanácsadó

Tanácsadói Szakmai pályafutásom 2000-ben kezdődött. Értékesítőként majd értékesítési vezetőként dolgoztam, szakmai képzésekre jártam. A következő lépés a HR terület volt. Megismerve, kipróbálva különböző kiválasztási módszereket, kialakítottam egy olyan módszertant, ami kiállta az idők próbáját. A megváltozott körülmények ellenére is kiválóan működik.

Folyamatosan képzem magam, számos önismereti és energetikai képzéssel egészítettem ki meglevő tudásom, hogy segíthessek a hozzám fordulóknak. 

Bánkuti József - Cégfejlesztő & Tréner

29 éves vállalkozói múlt tapasztalatával felvértezve segítem partnereimet, hogy hatékonyabban tudjanak működni, megértsék a vállalkozásukban zajló folyamatokat és válaszokat tudjanak adni a jelen kihívásara.

Értékesítőnek tartom magam a mai napig, talán annyi változott hogy termékek helyett, inkább gondolatokat adok el. Hiszek abban, hogy a vezetőknek is így kell tekinteni a munkatársakkal való kapcsolatukra. Hiszem, hogy a Tisztelet, a Bizalom és a Kommunikáció amire építkezni lehet.

A mi Hitvallásunk:

Hiszünk abban, hogy mindig lehet valamit tenni! De nem hiszünk a csodákban. A tudásban, a tudatos, kitartó és következetes munkában hiszünk.

Biztosak vagyunk abban, hogy a cégek megérdemlik a jó munkaerőt és abban is, hogy a munkavállalók megérdemlik a jó munkahelyeket. Ennek az összehangolásán dolgozunk elszántan.

Ingyenesen elérhető képzések

A sikeres vezető 10 pontja (ellenőrző lista)

A vezetés esszenciája. 10 pont, hogy mit kell rendben tartanod vezetőként ahhoz, hogy növekvő csapatod, elégedett, otivált munkatársaid és folyamatosan növekvő nyereséged legyen. Foglalkozz azzal, ami a leghamarabb hozza az eredményeket.

13 végzetes hiba, ami romba dönti vállalkozásod

Mik azok a hibák, amit a vezetők elkövetnek munkatársaik vezetésében. Hogyan kerülheted el ezeket. Egy oylan könyv összefoglalőját kapod meg ebben a képzési anyagban, amelyt 15 éve olvastam előszőr, és talán ma aktuálisabb mint valaha.

Munkatárs kiválasztás - 5 tipp hogyan csináld

Nem könnyű ma munkatársakat felvenni. Kevés a pályázó, akik vannak, irreális fizetési igényeket támasztanak. A régi módszerek nem múködnek, meg kell változtatnod toborzási rendszeredet. Arról írtunk neked, lépéseket, hogy ezt hogyan valósítsd meg.

A problémák valós forrása (videó)

Ez a tartalom hamarosan elérhetővé válik, de még dolgoznunk kell rajta egy kicsit.

Annyi zűrzavar van egy vezető életében, hogy nem győzi kapkodni a fejét.

A zűrzavar megértésében és megállításában szeretnénk segíteni a videóban.

Nézz vissza, készítjük

Online Vezetői Workshop [díjmentes]

Hogyan növelheted vállalkozásod hatékonyságát, munkatársaid elégedettségét? Megismersz egy komplett rendszert, ami lépésről lépésre segíti vezetői munkádat. Amiről biztosan beszélni fogunk: Új munkatársak Beillesztése,  Hatékonyság növelés; Munkatársak képzése; Munkatársak típusai; Gyors munkatárs felvétel és Meglévő munkatársak megtartása.

Időpont: 2019.12.27 (péntek) 13:00 (60 perc)

13 végzetes hiba ami romba dönti vállalkozásod

13 végzetes hiba ami romba dönti vállalkozásod

Ez a díjmentes képzési anyag, hasznos nézőpontokat mutat meg neked, azért hogy ne kövesd el a végzetes hibákat.

Töltsd le és alkalmazd!

GDPR Checkbox

You have Successfully Subscribed!

Online Vezetői Workshop (díjmentes)

Online Vezetői Workshop (díjmentes)

Ez a díjmentes workshop, hasznos nézőpontokat mutat meg neked, munkatársaiddal és céged hatékonyságával kapcsolatban.

GDPR Checkbox

Sikeres jelentkezés! Küldjük az információkat.

Webinárium jelentkezés (ingyenes)

Webinárium jelentkezés (ingyenes)

Hozzájárulás

Sikeresen elküldve!

Webinárium jelentkezés (ingyenes)

Webinárium jelentkezés (ingyenes)

Sikeresen elküldve!