Számháború I.

Szerző: | Vezetői blog

Számháború

A fizetések terén is nagy számháború dúl a munkaadók és a munkavállalók között. Vannak olyan területek, ahol irreális elvárások, kifizethetetlen követelések vannak. Ebben a cikkben viszont most nem erről szeretnék írni. Ugyan, amiről szó lesz az alapját adja annak, amit később a fizetési rendszered kialakításánál tudsz használni.

Ebben a számháborúban amiről írni fogok neked, ez első kérdés az, hogy

Érzelmek, vagy Adatok alapján hozol döntéseket?

A nem -termelők azt szeretnék, hogy érzelmek alapján dönts, a termelők azt akarják, hogy adatok alapján dönts.

De ha még nem hallottál róla tisztázzuk ezt a két fogalmat:

Nem termelők

Nem szeretnek dolgozni, szükséges rossznak tartják a munkát. Ha nem kellene fizetni a számláikat, nem dolgoznának. Nem szeretik a változásokat, mert úgy érzik, ez veszélyezteti a jól megszokott, felépített békét. El kell ismerjem, ennél azért kicsit árnyaltabb a kép, de most csak azt szeretném, ha azt az alapot értenéd meg, amiből kiindulok.

Termelők

Szeretik a munkájukat, szeretnek bejárni, vannak céljaik a munka területén is. Szeretik a kihívásokat. Büszkék az elért eredményeikre, nyitottak a fejlődésre, a változásokra.

Az a két véglet volt, de van még kettőjük között egy nagy csoport, akikkel jó együtt dolgozni, de befolyásolhatók és ez a két véglet könnyedén el tudja vinni jó, vagy rossz irányba.

Miért szeretnék a nem-termelők az érzelmi döntést

Mert a nem termelés nem azt jelenti, hogy nem beszél arról, hogy Ő mekkora munkaerő, sőt, rendszeresen hangoztathatja, hogy neki mennyi munkája van, mennyi feladat, micsoda felelősség.

Az asztala tele papírokkal, nagy rendetlenséggel, hogy már messziről látszódjon, Ő már nem tud vállalni semmi többet.

Viszont, ha megvizsgálod a produktumot, akkor azt találod, hogy nagyon kevés, valós eredménye van. „Nagyobb a füstje, mint a lángja!”

Azért szeretné az érzelmi döntéseket, mert ott tud a hiszékenységedre, a jóindulatodra, az együtt eltöltött „kemény” évekre, a közös céges bulikra, és sok más egyébre hivatkozni, hagyatkozni amikor az eredményesség szóba kerül.

Ha a fizetésemelésnél, a jutalmazásoknál, az előléptetéseknél ezek alapján döntesz, rossz döntést hozol.

Ott vannak a termelőid, akik előre viszik a cégedet

Az érzelmi döntések esetében, ők sérülhetnek. Ők voltak akik keményen dolgoztak. Akikre lehetett számítani, ritkán láttad a kávézóban, az étteremben, a cigiző helyen. Mert dolgozott. Ha nem olyan a személyisége, aki elmondja a jól elvégzett munkáit és Te ezt nem veszed észre, akkor bizony előfordulhat, hogy egy idő után megelégeli a helyzetet és másik munkahely után néz, ahol elismerik a munkáját.

Utólag, amikor már nem lehet mit tenni, lehet ráébredsz, hogy két ember munkáját végezte, de ez már késői ébredés.

Az objektív mérőszámok azok, amelyekkel elkerülöd a téves döntéseket

Igen statisztikák, mérések. Enélkül nem leszel sikeres vezető. Bármennyire szeretnéd is, ne áltasd magad azzal, hogy te tudod mi a helyzet. A számok azok, amik megmutatják a valóságot.

Gondolj bele, ha nem lenne az autódba sebesség mérő óra. Csak saccolnád, megérzésre mennyivel is mehetsz. Sok büntetést gyűjtenél! Vagy, ha egy ígéretes randira kellene hajszál pontosan érkezned, de nem lenne órád… A piacon, nem lenne mérleg az árus saccra azt mondaná ez 2,5 kg 5750 Ft lesz. Biztos lennél benne, hogy jól ítélte meg a súlyt, valóban annyiba kerül amit vásároltál?

Mérni kell az életünk szinte minden területén, miért pont a csapatunk teljesítményét ne kellene mérni

A mérés alapja az, hogy tudd mit vársz el a munkatársaidtól. Mi a munkájuk végeredménye, amiért szívesen adod oda a fizetésüket.

Ez a legfontosabb amit pontosan kell mérned és tisztában lenni vele.

Amit még ezen kívül mérned kel, azért, hogy tudd segíteni ha elakad, az pedig nem más, mint a végeredmény eléréséhez szükséges tevékenységek mennyisége.

Mik azok a cselekvések, amiket el kell végezni. Ezeket milyen mennyiségben hajtotta végre.

Nézzünk egy egyszerű példát. Van egy értékesítő.

 • Mérjük a megkötött szerződések értékét, ez a legfontosabb számunkra.
 • Megnézzük ezt hány db szerződés megkötésével érte el,
 • megnézzük, hány db tárgyalást kellett megtartani
 • A tárgyalásokhoz hány kapcsolatfelvételt kellet kezdeményezni
 • mekkora az adatbázisa, amiből dolgozni tud

Ennyi egy értékesítő mérése. Nem nagyon van értelme tovább bonyolítani. Ha a várt végeredményt alapul véve, visszafelé megyünk, egyre nagyobb számokat fogunk találni, de nem azok alapján jutalmazunk, azok a részfeladatok azért kellenek, hogy elérje a végeredményt, és vezetőként lássuk, hol kell támogatást adnunk, hol kell beavatkoznunk a folyamatba.

Minden egyes pozíciónál meg lehet/kell csinálni ezt a folyamatábrát. Ahol nem találod meg a mérési pontokat, ott nem történik tényleges munkavégzés.

Soha ne fogadd el, hogy nem lehet mérni!

Van ahol nehéz megtalálni azt, hogy mit érdemes mérni, de ahol tevékenység van, ott lehet és kell is mérni. Akik ebben meg akarnak győzni, hogy lehetetlen és mindent elkövetnek, hogy ne valósuljon meg, Ők a nem-termelők.

Akik örömmel, ovációval fogadják, hogy mérni szeretnél, nekik nincs okuk a félelemre. Ők tesznek le valamit az asztalra és ezzel tisztában is vannak.

Hogy néz ki a számháború

 1. Meghatározod a munkakörök/posztok elvárt végeredményét. (több is lehet)
 2. Meghatározod, mit kell csinálni a munkatársaknak, hogy elérjék a végeredményt, melyikek a legfontosabb lépések és ezeket is elkezded mérni.

Aki nem partner abban, hogy láss, ott el kell gondolkodnod, vajon milyenek a szándékai a vállalkozás céljainak elérésére. Vond le a következtetést és hozd meg a szükséges lépéseket.

Majd ezt a véget nem érő ciklust üzemelteted

 1. lépés; mérni, mérni mérni
 2. lépés; amikor van már minimum 3 mérési számod, elkezded elemezni
 3. lépés; az elemzés alapján te is cselekszel, beavatkozol, ha szükségesnek látod. Dicsérsz, vagy Büntetsz a helyzetnek megfelelően
 4. lépés; hajthatatlanul megköveteled a mérést
 5. lépés; folyamatosan elemzed a kapott objektív információkat
 6. lépés; amikor szükséges beavatkozol, ha nem szükséges, dicséred a jól dolgozókat

 

Hogyan olvasd a statisztikai adatokat, hogyan tudod biztonságosan vezetni vállalkozásod? Keresd képzési anyagainkat, azért készítettük el őket, hogy felgyorsítsunk, olyan tudást adjunk, ami előre visz, céljaid megvalósítása felé.

13 végzetes hiba ami romba dönti vállalkozásod

13 végzetes hiba ami romba dönti vállalkozásod

Ez a díjmentes képzési anyag, hasznos nézőpontokat mutat meg neked, azért hogy ne kövesd el a végzetes hibákat.

Töltsd le és alkalmazd!

GDPR Checkbox

You have Successfully Subscribed!

Online Vezetői Workshop (díjmentes)

Online Vezetői Workshop (díjmentes)

Ez a díjmentes workshop, hasznos nézőpontokat mutat meg neked, munkatársaiddal és céged hatékonyságával kapcsolatban.

GDPR Checkbox

Sikeres jelentkezés! Küldjük az információkat.

Webinárium jelentkezés (ingyenes)

Webinárium jelentkezés (ingyenes)

Hozzájárulás

Sikeresen elküldve!

Webinárium jelentkezés (ingyenes)

Webinárium jelentkezés (ingyenes)

Sikeresen elküldve!